Gebruik de MDIEU subsidie voor jouw organisatie
Wat is de MDIEU subsidie?
Nederlanders worden steeds ouder en loopbanen duren langer. Het is belangrijk dat werkenden zo lang mogelijk gezond en gemotiveerd kunnen werken. De subsidie Duurzame inzetbaarheid voor bedrijven (MDIEU) investeert in duurzame inzetbaarheid op de werkvloer. Met als doel dat zoveel mogelijk mensen straks gezond, veilig en vitaal hun pensioen kunnen bereiken. Daarnaast is er subsidie beschikbaar om mensen met zwaar werk, voor wie het echt niet lukt om gezond werkend hun pensioen te halen, maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd te laten stoppen met werken.
De duurzame inzetbaarheids subsidie voor bedrijven komt uit het geld van de MDIEU. MDIEU staat voor tijdelijke Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden. De regeling is in 2019 afgesproken in het pensioenakkoord.Sinds 2021 is de subsidie beschikbaar voor sectoren. Daardoor is er in de afgelopen jaren een beweging in gang gezet om werkend Nederland te helpen bij het ontwikkelen van activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van medewerkers verbeteren. Met het in 2023 openstellen van de subsidie voor bedrijven wil het ministerie van SZW via werkgevers nog meer werkenden bereiken. Tot en met 2025 is er in totaal bijna 1 miljard euro beschikbaar.
Webinar MDIEU
Op 13 juni organiseren wij een webinar over de MDIEU en vertellen je alles wat je moet weten.
Meer informatie over de subsidie
- Arbeidsorganisaties, zoals bedrijven en stichtingen, kunnen subsidie aanvragen voor projecten die de duurzame inzetbaarheid van hun werkenden vergroten.
- Duurzame inzetbaarheid projecten krijgen 50% subsidie; projecten voor eerder stoppen met werken krijgen 25% subsidie en voor de bedrijfsanalyse is een subsidie beschikbaar van 5.000 euro.
- Minimaal aan te vragen subsidiebedrag: 75.000 euro.
- De aanvraagtijdvakken en beschikbaar budget:
- 2 april - 26 april 2024: €100 miljoen
- 2 september - 27 september 2024: €100 miljoen
Welke activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie?
De subsidie biedt veel mogelijkheden voor maatwerk omdat binnen elke sector en elke organisatie andere duurzame inzetbaarheid uitdagingen spelen. Denk daarbij aan het problematiek rondom: hoog ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid, problemen rondom roosters (onregelmatig werk of nachtwerk), niet passende functies, (sociale) onveiligheid op de werkvloer, leiderschap en loopbaanontwikkeling
De activiteiten voor het verbeteren van duurzame inzetbaarheid kunnen veel verschillende activiteiten zijn. En moeten in ieder geval onder één of meer van de volgende thema’s vallen:
- Gezond, veilig en vitaal werken
- Goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap
- Een leven lang ontwikkelen en arbeidsmobiliteit
- Bewustwording en eigen regie van werkenden op hun loopbaan
- Treffen van maatwerkafspraken rondom eerder uittreden (RVU)
Denk daarbij aan concrete activiteiten zoals
- Het ontwikkelen en toepassen van instrumenten, methoden of werkwijzen inclusief het uitvoeren van onderzoek dat hiermee verband houdt;
- Activiteiten op maat voor individuele arbeidsorganisaties zoals een activiteit die werknemers meer grip geeft op hun loopbaan of ondersteunt bij het leven lang leren.
- Het opzetten van een infrastructuur om structurele duurzame inzetbaarheid te bevorderen;
- Een communicatie- of voorlichtingsactiviteit;
- Een kortdurende training of workshop voor groepen: dit is een training of workshop van enkele uren tot enkele dagen;
- Inhoudelijke monitoring en evaluatie: u heeft een concrete, inhoudelijke onderzoeksvraag over duurzame inzetbaarheid in uw organisatie. U voert onderzoek uit en er wordt een concreet product opgeleverd in de vorm van bijvoorbeeld een rapport of verslag.
Bron: https://www.uitvoeringvanbeleidszw.nl/subsidies-en-regelingen/duurzame-inzetbaarheid-bedrijven
Kyden kan jouw organisatie helpen bij
1. De aanvraag van de subsidie: bedrijfsanalyse, begroting en activiteitenplan en projectadministratie
De bedrijfsanalyse, begroting en het activiteitenplan zijn belangrijke en verplichte onderdelen van het aanvraagproces. De bedrijfsanalyse geeft een diepgaand inzicht in jouw organisatie en beschrijft onder andere de knelpunten rondom duurzame inzetbaarheid. Ook geeft de bedrijfsanalyse antwoord op de vraag wat er gedaan kan worden om hier verandering in aan te brengen. Het activiteitenplan sluit op de bedrijfsanalyse aan en beschrijft concreet voor welke activiteiten er subsidie aangevraagd wordt om duurzame inzetbaarheid te verbeteren.
Kyden kan jouw organisatie ondersteunen in het volledige aanvraagproces en de projectadministratie tijdens de uitvoering van de duurzame inzetbaarheidsactiviteiten.
2. Uitvoering van activiteiten om duurzame inzetbaarheid te vergroten
Bij Kyden zijn wij gespecialiseerd in HR topics als welzijn van medewerkers, duurzame inzetbaarheid, diversiteit & inclusie, performance & talent management en leiderschapsontwikkeling. Ook hebben wij een heel team rondom training & ontwikkeling die kunnen helpen bij het ontwikkelen van trainingen rondom duurzame inzetbaarheid, specifiek gericht op de behoefte van jouw organisatie.

Een aantal voorbeelden van projecten rondom duurzame inzetbaarheid
- Opzetten en uitvoeren van een programma rondom financieel welzijn van kwetsbare medewerkers van een groot Nederlands schoonmaakbedrijf (inclusief voorlichting, budgetcoaching, energiebesparingen voor thuis aanbieden).
- Creëren van een veilig werkklimaat door middel van het opzetten van een inclusief leiderschapstraject, het inrichten van de juiste governance structuur rondom diversiteit, gelijkheid en inclusie en algemene bewustwording van leiders rondom dit thema vergroten.
- Organisaties binnen de zorgsector ondersteunen bij skills based organiseren om de hoge werkdruk te verlichten. Door skills centraal te stellen helpen wij organisaties om personeel effectiever in te zetten, taken beter te verdelen en mensen écht in hun kracht te zetten. Zo kunnen medewerkers langer gezond en gelukkig doorwerken.
- Programma’s opzetten rondom het aanpakken van sociale onveiligheid op de werkvloer.
- Faciliteren van goed werkgeverschap door het gevoel van inclusiviteit van medewerkers binnen de organisatie te vergroten.
- Expertise in conflictmanagement om welzijn van medewerkers op de werkvloer te verbeteren.
- Opzetten en uitvoeren van ontwikkel- en trainingsprogramma’s voor verschillende onderdelen van organisaties.
- Opstellen van een people visie om beter werkgeverschap te faciliteren en een fijne werkomgeving voor medewerkers te creëren.
- Outsourcen van een wellbeing-app en bijbehorend change management.
- Outsourcen van de Arbo-dienst.